Besloten filmvertoning

Introductie

"Scenario's voor een normaal leven" is geregisseerd door Sander Burger en geproduceerd door Hollandse Helden in samenwerking met KRO-NCRV. De film is tot stand gekomen met steun van het Medafonds.

Hoofdpersoon in de documentaire is Jonathan, een jongen van 8 jaar met ASS. Zijn autisme maakt het hem moeilijk om zich sociaal te conformeren. Met zijn ongeremde enthousiasme schrikt hij mensen af. Alsof dat niet genoeg is, heeft Jonathan last van overgevoeligheid voor lawaai en raakt hij overstuur bij harde en onverwachte geluiden. Het is een moeilijke tijd voor hem en zijn ouders, maar dan komt de hulprobot KASPAR om de hoek kijken.

KASPAR lijkt op het eerste gezicht meer op Chucky, de moordlustige pop, dan op een vriendelijk hulpje. Juist dat gebrek aan menselijke gelaatsuitdrukkingen kan - volgens onderzoekster Claire, die KASPAR aan Jonathan voorstelt - fijn zijn voor Jonathan.

Na vijf jaar voorbereiding kwam regisseur Sander Burger bij de toen 8-jarige Jonathan uit. Uiteindelijk kwam van het regisseren zelf weinig terecht, zegt hij. "Meestal heb je als maker nog wel enige invloed op het filmen van je hoofdpersonen maar Jonathan was absoluut onregisseerbaar. En dat was ergens ook heel erg bevrijdend. Een tweede kans was er niet. Alles in de film is vastgelegd zonder mijn tussenkomst. Pas bij de montage kreeg ik weer grip op mijn materiaal."

Programma

Inloop vanaf 19.30 uur. De film duur ruim een uur. Er is geen pauze.

Meestal heb je als maker nog wel enige invloed op het filmen van je hoofdpersonen maar Jonathan was absoluut onregisseerbaar